بررسی و مقایسه سلول (یاخته) های جانوری، گیاهی و باکتری + نکات کنکوری + عکس و فیلم

تفاوت سلول یا یاخته یوکاریوتی و پروکاریوتی درسینوفن حسین فلاح نژاد
محتوای آموزشی کاملا رایگان در وبسایت درسینوفن

سلام به درسینوفنی های عزیز. تو این مقاله قصد داریم یاخته های گیاهی ، جانوری و باکتریایی رو به صورت کامل بررسی کنیم و همینطور در اخر مقاله تمام نکات طلایی و کنکوری این یاخته هارو بررسی خواهیم کرد. برای جذابیت بیشتر و افزایش عمق یادگیری شما، یک فیلم با کیفیت از بررسی این سه نوع یاخته قرار دادیم.

جانداران به دو دسته تقسیم میشن:
  • 1) پروکاریوت ها (باکتری ها)
  • 2) یوکاریوت ها

1 – پروکاریوت ها (باکتری ها) :

پروکاریوت (Prokaryotes ) از دو واژه “پرو” به معنای پیش و “کاریوت” به معنای هسته تشکیل شده است. باکتری ها در این دسته از جانداران قرار می گیرند.

سلول پروکاریوتی - باکتری و جزییات آن
نمای کلی از یاخته پروکاریوت

ویژگی های سلول های پروکاریوت:

1) سلول های پروکاریوتی سلول هایی کوچک با ساختار ساده هستند.

2) هسته مشخص و سازمان یافته ندارند ولی دنا (DNA) غیر فشرده حلقوی و پروتئین های متصل به آن در ناحیه نوکئوئیدی بدون غشا قرار دارد و با دیگر محتویات یاخته مانند ریبوزوم در ارتباط مستقیم است

3) ریبوزوم های ساده همانند ریبوزوم های درون کلروپلاست و میتوکندری در آنها وجود دارد که از رنای رناتنی (RNA)  و پروتئین ایجاد شده اند

4) همه پروکاریوت ها دنا (DNA) حلقوی متصل به غشای سلولی، ریبوزوم ساده، غشای پلاسمایی و سیتوپلاسم سیال دارند.

5) اغلب باکتری ها در اطراف غشای خود، دیواره ای (یک غشا و یک دیوار ) تقریبا سخت دارند که آن را دیواره‌ی سلول باکتریایی می نامیم. این دیواره از سلول محافظت کرده و به حفظ شکل سلول کمک می‌کند

6) اغلب پروکاریوت ها تنفس هوازی (به کمک O2 و با تولید انرژی زیاد) و بی هوازی (بدون نیاز به O2 و با تولید انرژی کم) دارند و اغلب آن ها هتروتروف هستند (هتروتروف یعنی از مواد آلی انرژی می گیرند و نمی توانند مواد معدنی را به آلی تبدیل کنند)

7) بعضی از باکتری ها در دور ديواره سلولی خود پوششی چسبناک به نام پوشینه یا کپسول دارند که مانند دیواره باعث محافظت سلول می شود و به بعضی از  از باکتری ها کمک می کند تا به سطوح مختلف بچسبند.

8) پروكاریوت ها اندامک و وزیکول های غشادار مثل میتوکندری، گلژی و … ندارند و فاقد دستگاه و ساختار غشای درونی و اسکلت سلولی پروتئینی می باشند.

2 – یوکاریوت ها:

یوکاریوت (Eukaryote) از دو واژه “یو” به معنای حقیقی و “کاریوت” به معنای هسته تشکیل شده است. یوکاریوت ها شامل گیاهان، جانوران، قارچ ها و آغازیان هستند که ما در این مقاله یاخته گیاهی و جانوری را بررسی خواهیم کرد.

جزییات سلول یوکاریوتی و سلول و یاخته جانوری

نمای کلی از یاخته یوکاریوت
ویژگی یاخته  های یوکاریوت:

1) درون سلول های یوکاریوتی، بخش های عمل کننده ی مجزایی به نام اندامک ها وجود دارند. این سلولها با یکدیگر شباهت های اساسی دارند ولی با سلول های پروکاریوتی بسیار متفاوت اند.

2) ماده ژنتيکي يک سلول يوکاريوتي عمدتاً در هسته (Nucleus) متمرکز است.

3) اندازه بسيار متنوعي دارند.

4) آندوسيتوز (درون بری) و اگزوسيتوز (برون رانی) را فقط در يوکاريوت ها دیده می شود.

5) برخلاف پروکاریوت ها داراي پروتئين هاي اکتين يا ميوزين هستند.

6) ) برخلاف پروکاریوت ها داراي ميکروتوبول هستند.

7) ) برخلاف پروکاریوت ها يک يا چند هستک دارند.

8) در سلول های یوکاریوتی، بیش تر اندامکها بی رنگ هستند.

9) در فضای درون هر اندامک، وضعیت خاص و متفاوتی نسبت به اندامک دیگر وجود دارد. بنابراین فرایندهای متابولیسمی متفاوت، همراه با وضعیت های متفاوت به طور همزمان می تواند در سلول انجام شود.

10) غشاهای درون سلولی (غشای اندامک ها) باعث می شوند که مجموع مساحت غشاهای سلولی به مقدار قابل توجهی زیاد شود. پس در صورت نبودن غشاهای درون سلولی احتمالا غشای سلول، سطح کافی برای پاسخ گویی به کل نیاز های متابولیسمی سلول یوکاریوتی را نداشت.

نکات کنکوری و طلایی یاخته ها

1) پروکاریوت ها پروتئین هسیتون و نوکلئوزوم (هسته تن) ندارند.

2) تازک، سانتریول و ليزوزوم در بسیاری از سلول های گیاهی وجود ندارد ولی کلروپلاست، واکوئل مرکزی و دیواره سلولی هيچ‌گاه در سلول جانوری دیده نمی شود. (برای آشنایی کامل با ساختار سلول گیاهی می توانید به مقاله جایزه دار “ساختار کامل سلول گیاهی در زیست + فیلم (زیست گیاهی کنکور) + جایزه” سر بزنید.

3) بسیاری از فعالیت های شیمیایی یاخته (متابولیسم) در فضای درون اندامک ها رخ می دهد که از مایع سیال پر شده اند ولی دقت کنید که بسیاری از آنزیم هایی که وجود آنها برای فرایندهای متابولیسمی لازم است درون غشای اندامک ها جای دارند.

4) فرايند رونويسي دریاخته های يوکاريوتی کمي پيچيده تر از یاخته های پروکاريوتي است و یاخته های یوکاریوتی داراي اينترون و اگزون هستند.

میتونین از پیج آپارات ما و همچنین اینستاگرام ما هم دیدن کنین تا بتونین در جریان آخرین بروز رسانی ها باشید.

ارادتمند شما

فلاح نژاد

برای اطلاع از جدیدترین اخبار ، مقالات و دوره های سایت میتوانید در خبرنامه پیامکی ما ثبت نام کنید.


مقالات مرتبط

بررسی و مقایسه سلول (یاخته) های جانوری، گیاهی و باکتری + نکات کنکوری + عکس و فیلم

تو این مقاله قصد داریم یاخته های گیاهی ، جانوری و باکتریایی رو به صورت کامل بررسی کنیم در مقاله تمام نکات طلایی و کنکوری این یاخته هارو بررسی

عملکرد گلبول های سفید در بدن انسان + تصویر

گلبول های سفید بخشی از سیستم ایمنی بدن شما هستند که از بدن شما در برابر عفونت محافظت می کنند. این سلول‌ها در جریان خون و بافت‌های شما گردش می‌کنند تا با حمله به هر ارگانیسم ناشناخته‌ای که سبب بیماری یا آسیب به بدن شما می‌شود، پاسخ دهند. در ادامه مقاله عملکرد گلبول های سفید، همراه درسینوفن باشید.

همه چیز درباره میتوز (رشتمان) و مراحل آن که باید برای کنکور بدانید

توضیح کامل مرحله تقسیم یاخته میتوز و محاسبه عدد فام تنی در تمامی مراحل آن را بررسی کردیم. میتوز یا رشتمان شامل مراحل پروفاز ، پرومتافاز ، متافاز ، آنافاز و تلوفاز میباشد. همراه ما باشید …

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دانلود رایگان نمونه سوالات تشریحی زمین شناسی و زیست شناسی از انجمن درسینوفن همراه با پاسخ! 👌مشاهده انجمن
+
نرم افزار درسینوفن پیشنهاد میکنیم اعلان درسینوفن را روی سیستم خود فعال کنید و آخرین اطلاع رسانی های مهم را دریافت کنید.
رد کردن
اجازه دادن به اعلان ها